18.01.16

Homemade peanut butter

Krásný den všem!
Dneska je tu článek pro stejné milovníky arašídového másla jako jsem já! :D
(vážně, je to  z á v i s l o s t)
Už dlouho jsem přemýšlela nad tím, že odložím kupované (a někdy až extrémně předražené) sklenice a vrhnu se na domácí variantu téhle mňamky. Pořád jsem to ale odkládala, dokud jsem se neocitla v situaci, když už žádné máslo nebylo, a mně v té ovesné kaši fakt začalo chybět.
A tak jsem našla skvělý recept, který vás vyjde asi jen na 40 korun a 15 minut, a máte přírodní, domácí a zdravé máslo bez zbytečných palmových olejů, třtinového cukru a prostě víte úplně přesně, co v něm je.
A už to tady nebudu okecávat a vrhnem se na recept!


Budeme potřebovat:
Xg arašídů
lžíci medu / sirupu
lžičku mořské / himalájské soli


Jako první si kupte nepražené a nesolené arašídy. Množství je na vás, já se řídila podle sklenice, do které jsem máslíčko chtěla dát a koupila asi 250g arašídů. 

Arašídy dejte na pánev (na sucho) a osmažte je na mírném plameni. 


Průběžně je promíchávejte, dokud nezačnou mít zlatavou barvu a typickou arašídovou vůni. 

Když jsem u toho, jsem jediná, co si až do teď myslela, že arašídy jsou oříšky? Protože nejsou, jsou to luštěniny :D ale hlavně že vím úplně přesně jak se dělí prokaryotická buňka

Arašídy přendejte na talíř a nechte chvíli vychladnout, klidně je i šoupněte na balkon. Až trochu vychladnou, přesypte je do mixéru. Budete potřebovat sekáček s otočným nožem - čím lepší výkon, tím líp!
Pokud chcete mít máslo "crunchy", odeberte 2 lžíce arašídů strannou a nasekejte je na hrubo. Zbytek začněte mixovat. Nezapomeňte dělat v mixování pauzy, aby se mixér nepřehřál (ehm, vlastní zkušenost)
Po chvilce se začne se vytvářet prášek.


Po chvíli mixování se začne na dně objevovat olej a začnou se vytvářet hrudky. Pokud se vám budou lepit na stěny, zkuste se sekáčem zatřepat. 


Hrudky začnou stávat řidší a začne se vytvářet kaše. Už jste skoro na konci! Stačí už jen přidat med/sirup a sůl. Ochuťte si máslo jen podle vaší chuti, jestli chcete víc slané, sladké, 1:1... to je na vás :) Poté už jen domixujte do vaší ideální konzistence a je to! Pokud jste si vybrali variantu "crunchy", přidejte zbylé kousky arašídů.


Arašídové máslo přendejte do nějaké sklenice, a hezky si jí ozdobte, ať se vám to jí s potěšením (no, to by se asi jedlo i bez hezké sklenice) a skladujte při pokojové teplotě nebo v lednici, to je na vás :) 

A řeknu vám, kam se na tohle hrabe Lidl nebo Marks&Spencer! To jsou tedy taky mňamky, ale za dvojnásobnou cenu a pár zbytečných ingrediencí navíc :)
A dát si máslo na banánový chleba? Kde mám nůž?!
Dobrou chuť!


10 komentářů:

  1. Domáce arašidové maslo je najsamlepšie, ale zatiaľ som lenivá si ho spraviť sama doma :-(

    keelifestyle.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem byla pěkně líná, ale výsledek za to rozhodně stojí! :)

      Vymazat
  2. Mňamka, domáce veci sú predsa len najlepšie. :) Krásne zabalené, takto by si ho mohla kľudne darovať. :)
    Pozývam teba a tvoje čitateľky na môj blog:http: www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem se zasekla v bodě, kdy to začne dělat hrudky, ale asi je můj mixér slaboch nebo ho nechci moc trápit a vzdala jsem to nejspíš moc brzy. Hned dneska to zkusím dojet do konce :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, je lepší mu dát denní pauzu než ho úplně dodělat :D Já dělala datlové kuličky a nějak mi nedošlo, že by se mohl přehřát, a najednou bum, pápá mixére :D

      Vymazat
  4. Jednou jsem jedla arašídové máslo, které bylo vynikající, potom už mi ale přestalo chutnat, já bohužel arašídy nemohu, mám na ně zjištěnou alergii. :-D

    lifestyle and beauty

    OdpovědětVymazat
  5. Jůůů to je supr, tyhle věci se prostě vyplatí! A když tak na to koukám, pustím se asi do mandlového másla. :)
    Lucka www.sleepy-cat.com


    OdpovědětVymazat
  6. Bála jsem se arašídové máslo neskutečně dlouho ochutnat :-D ale ted už chápu proč, závislost je na 100% zaručena :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Rýchle a ľahké. Aj keď mne veľmi arašidové maslo nechutí, ale určite je lepšie si ho urobiť doma. A to zdobenie je strašne krásne. :3

    www.tobecreativehasnolimits.blogpot.sk
    Pozývam ťa na moju giveaway. Budem rada ak sa zapojíš. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju všem za úžasné a milé komentáře❤️